www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2003/2 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2003/2. szma

Lapunk Bemutatkozik rovatban gyakran elmondjuk, hogy mifle tmkkal, esemnyekkel szeretnnk foglalkozni, s persze kifejezzk abbli remnynket, hogy knlatunk sznesnek bizonyul(t), s elvllalt feladatainkat megfelelen magas sznvonalon, olvasinknak rmet okozva sikerl(t) megoldanunk. A felsorolsban szerepl kulcsfogalmak tbb-kevsb vltozatlanok, a Prgai Tkr helyzetbl s termszetbl kvetkeznek, az gy kijellt mozgstrben tudjuk az arnyokat alaktgatni, ahogy azt az alkalom, tleteink, a krlttnk zajl trtnsek s nmileg persze a lehetsgeink is magukkal hozzk. gy ht termszetesen minden egyes j szmban msbl nyjtunk valamivel tbbet, s valszn, hogy ezzel esetleg minden alkalommal ms olvasink ignyt elgtjk ki jobban, brmennyire is a teljessgre treksznk, ezen a tren is. Nem is olyan rgen vetettk paprra, taln egy csipetnyi aggodalommal, hogy bizony az akkor megjelen Tkrben jcskn akad(t) irodalmi tma, s nem lenne nehz kimutatni, hogy a szoksosnl is gazdagabb, ezttal a szokottnl is tbbet foglalkozunk s hasonl szkapcsolatok srn tanyznak a harmadik oldalakon.

Ha mostani szmunkat ilyen szempontbl vesszk szemgyre, elsdlegesen az tnik fel, hogy bizony ezttal a szokottnl is tbbet foglalkozunk a nyelvvel, annak mai vltozsaival, legyen e vltozsok kivltja az elektronikus kommunikci elterjedse, a szmtgpek s az Internet hasznlata, vagy ppen az idegen szavak intenzv beramlsa. Flslegesnek tnik hangslyozni a tma aktualitst, a krlttnk rendletlenl hmplyg esemnyek pedig mg konkrtabb idszer rnivalkat is hoznak magukkal. Ktsgtelenl ilyen aktualits Gncz rpd legmagasabb rang cseh llami kitntetse, s mindig ilyenek az rdekldsnkre jogosan szmot tart knyvek, kiadvnyok megjelensei. A kultrk tallkozsai rtelemszeren, a Prgai Tkr termszetbl addan kapnak hagyomnyosan nagy teret hasbjainkon, legyen br sz filmrl, zenrl vagy trcairodalomrl. A polmia, a nzetek kultrlt mdon trtn tkztetse szerves s termszetes rsze az let minden terletnek, mg ha rtelemszeren senkihez nem llhat egyformn kzel kt (vagy tbb), valamilyen mdon ellenttes vlemny, esetleg azok paprra vetsnek hangneme, stlusa. Zdor Andrs utn, akinek jubileumrl elz szmunkban esett sz, ezttal felesgnek, Zdor Margitnak gratullhatunk teljes szvnkbl, 80. szletsnapja alkalmbl.

A T(krkp) is kitaposott svnyeken halad, persze igyekezve vltozatos irnyt tartani, s megtenni a szksges kanyarokat is. A CsMMSz kldttgylse, amelyen rszt vett Blint-Pataki Jzsef, a magyarorszgi Hatron Tli Magyarok Hivatalnak elnke, nem maradhat emlts nlkl, s Blint-Pataki Jzsef is szvesen nyilatkozott neknk. Emlknnepsg, magyar gazdasgi trsulat alakulsa, vilgrksgi kincs, magyar feltallk s tudsok, cseh mese: cmszavakban ilyen a tovbbi knlat. s remlhetleg kedves szlovkiai elfizetink figyelmt - a sok, remnyeink szerint rdekes s hasznos informci mellett - nem kerli el bankszmlaszmunk vltozsa sem.