www.pragaitukor.com - Prgai Tkr

2005/1 bemutatkozik

a Prgai Tkr 2005/1. szma

Kedves Olvasink!

 

Emltennk sem kell, hiszen megszokhattk mr, lapunk vente tszr jelenik meg, hogy az idei utols szmunkat tartjk kezkben. Az v vgnek kzeledse - mint ahogy mindenkit - minket is szmadsra ksztet, ezrt megprbljuk ttekinteni, mit is sikerlt megvalstanunk azokbl a clokbl, melyeket az v elejn kitztnk. Megksreljk mrlegelni, mennyire sikerlt a „rgibl” kiindulva, annak elnyeit, rtkeit magunkkal hozva mindig valami jat nyjtanunk, termszetesen gy, hogy lapunknak a nhny vvel ezeltt kitztt cljai magmaradjanak.

Megprbltunk „soksznek” maradni, a tmhoz, clokhoz mrten kicsiny terjedelm lapunkban a „prgai rjrat” eszmjt vgig szem eltt tartva knlni mindazt, ami szmtsba jhet a cseh-magyar kapcsolatokat rint esemnyek tern, legyen az egy-egy magyar irodalmi m cseh fordtsnak, fogadtatsnak ismertetse, illetve fordtva - hrt adni arrl, hogyan fogadja a magyar kznsg a nyelvre lefordtott cseh alkotsokat, legyen sz akr klasszikusokrl, akr kortrs szerzkrl. Sok esetben gy reztk, egy-egy szerz szemlyisge tlmutat az egyetlen mre sszpontost knyvismertetseken, ezrt letmvnek egszt kellene bemutatnunk - az idn erre kivl alkalmat adott a Hrabal-jubileum. Nem maradt ki - nem is maradhatott ki - lapunkbl a nyelvszet, legyen az egy-egy magyar nyelvemlk ismertetse vagy a csehorszgi, illetve a szlovkiai magyarok nyelvhasznlatt vagy a cseh-magyar sztrirst rint problmakr. Tbbszr emltettk mr, fontosnak tartjuk, hogy a magyar kultra csehorszgi fogadtatsra is figyeljnk, ezrt tudstottunk azokrl az esemnyekrl, ahol a csehorszgi szemll kzvetlenl kerlhetett kapcsolatba a magyar szn-, film- vagy kpzmvszettel. S most, az v vgn csak remlni tudjuk, nem hagytunk ki semmit, ami fontos. Vagy ha netn mgis, akkor annak ismertetsre lesz md a jv vben. Mert - mint ahogy mr annyiszor grtk - folytatni fogjuk… S remljk, lesz elegend ernk, idnk, lendletnk, kitartsunk a folytatshoz.

 

Mit is kvnhatunk a kedves olvasnak, akinek vlemnye alapjn tudjuk csak eldnteni, jl dolgoztunk-e, s akirl remljk, az j vben is h marad lapunkhoz?

 

Neki is, vinek is j egszsget, rmet, boldogsgot, „rohan vilgunkban” nyugalmat, trelmet, s a Prgai Tkr olvassval tlttt kellemes perceket.